Czarna nóżka i mokra zgnilizna łodyg
Pectobacterium spp., Dickeya spp.
Objawy
- Objawy chorób bakteryjnych są silnie uzależnione od odmiany ziemniaka, temperatury i wilgotności
- W celu dokładnej identyfikacji wymagana jest analiza laboratoryjna
Czarna nóżka (czarna łodyga, żółte rośliny, zahamowany wzrost)
Pectobacterium atrosepticum
- Głównie w niższych temperaturach (18-21°C) i warunkach beztlenowych
Więdnięcia po których następuje mokra zgnilizna łodyg
Pectobacterium wasabiaePectobacterium carotovorum ssp. brasiliense
Dickeya solani
- Śmierdzące łodygi z mokrą zgnilizną (zapach ryby)
- Głównie w wyższych temperaturach (+25°C) i warunkach beztlenowych
Więdnięcia po których następują nekrozy łodyg
Dickeya dianthicolaPectobacterium carotovorum spp.carotovorum
- Bez zapachu
- Głównie w wyższych temperaturach (+25°C) i warunkach beztlenowych
Rozprzestrzenianie
- Głównym źródłem choroby zainfekowane sadzeniaki
- Bakteria może występować w sadzeniaku w formie latentnej (utajonej) i rozwijać się dopiero przy sprzyjających warunkach (wyższe temperatury i wysoka wilgotność)
- Do zakażenia w polu dochodzi przez korzenie
- Bakteria często rozprzestrzenia się za sprawą maszyn. Dlatego bardzo ważna jest higiena
- W okresie wegetacji bakterie mogą być przenoszone przez owady na sąsiednie rośliny przez uszkodzenia łodyg
Możliwość pomylenia z:
- Różowa zgnizlizna bulw ziemniaka (Phytophthora erythroseptica)
- Strona Główna
-
Grzyby click to expand contents
-
Wirusy click to expand contents
-
Bakterie click to expand contents
-
Szkodniki click to expand contents
-
Nicienie click to expand contents
- Objawy chorób na bulwach
-
Grzyby click to expand contents
-
Wirusy click to expand contents
-
Bakterie click to expand contents
-
Szkodniki click to expand contents
-
Nicienie click to expand contents
-
Zmiany fizjologiczne click to expand contents
-
Inne click to expand contents